Forside   |   Kontakt os


 Din mening    Udskriv       

Hver tredje dansker kender ikke forskellen på holdbarhedsdatoer

05-04-2017


En ny undersøgelse viser, at hver tredje dansker ikke kender forskellen på ”sidste anvendelsesdato” og ”bedst før/mindst holdbar til”. Ifølge Miljø- og Fødevareministeren giver det problemer med madspild.

 

 

Madspild i de danske hjem udgør 260.000 ton. pr. år. 

 

 Vi ser det på mælkekartonen, på leverpostejen eller på syltetøjsglasset. Alle varer er forsynet med en holdbarhedsdato, men ifølge en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med Stop Spild Af Mad og Landbrug og Fødevarer, så kender hver tredje dansker ikke forskel på, om der står "sidste anvendelsesdato" eller "Bedst før/mindst holdbar til" på madvarernes emballage. 

 

- Mange danskere er gode til at undersøge madvarer, der har overskredet datomærkningen, inden den ryger i skraldespanden. Det er rigtig positivt for at komme madspild til livs. Men det er vigtigt, at folk er bevidste om, at der er forskel på ’Bedst før’ og ’Sidste anvendelsesdato’, så man har styr på, hvilke madvarer der kan spises efter datoen. Der er behov for en oplysningsindsats, og derfor relancerer vi nu Tjek Datoen-kampagnen og samtidig en forbedret version af madspilds-app’en ”For Resten,” der nu også fortæller om forskellen på datomærkninger, siger miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

 

Læs også: Fem apps bekæmper madspild med din hjælp

 

 

Vigtigt at kende forskel

 

 

Ifølge Tjek Datoen-kampagnen, så er der stor forskel på, om noget mærkes med den eller den anden holdbarhedsbetegnelse. ”Sidste anvendelsesdato” betyder, at man kan blive alvorligt syg, hvis man spiser varen, efter datoen er overskredet, hvorimod ”Bedst før/mindst holdbar til” kun er vejledende, så hvis maden dufter og smager fint efter den vejledende udløbsdato, så kan varen sagtens spises. Man skal dog være opmærksom på, at de regler kun gælder, når maden er uåbnet. Hvis maden er åben, så skal man følge producentens anvisning for holdbarhed.

 

Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip mener, at vi alle kan blive bedre til at undgå madspild, og med Forbrugerrådets app, bliver det lettere at forholde sig til, hvornår varen ikke længere er spiselig.

 

- Undersøgelser har vist, at en stor del af madspildet i Danmark sker hos forbrugerne. De fleste er bevidste om, at de i dagligdagen kasserer mad, der kunne spises, men de mangler måske viden om, hvordan de undgår det. Derfor indeholder den nye version af For Resten app’en - udover gode opskrifter der tager udgangspunkt i ens egne rester - også oplysning om de forskellige holdbarhedsmærkninger og tips til, hvordan vi bedst opbevarer maden, så den holder sig bedst, og til hvordan man får mest muligt ud af sine indkøb," siger Anja Philip i pressemeddelelsen.

 

Læs også: 12 gode råd til mindre madspild